ظروف پیرکس به عنوان نوعی از شیشه ی بوروسیلیکات شناخته شده است. شیشه بوروسیلیکات شامل موادی از جمله شن، پیرکس، سیلیکا و اکسید بارون می باشد. این نوع ظروف نسبت به دیگر شیشه ها در مقابل شوک های حرارتی مقاوم تر می باشد. دلیل این ویژگی در ظروف پیرکس وجود اکسید بارون می باشد. چرا که اکسید بارون دارای ضریب انبساط حرارتی کمی می باشد.
منظور از شوک حرارتی این است که دمای شیشه افزایش یافته و در نتیجه باعث ایجاد ترک هایی روی سطح شیشه می شود و حتی ممکن است که باعث شکستن و انفجار قسمت هایی از شیشه شوند. اثرات این شوک حرارتی، برای انواع شیشه ها با فرمول های مختلف متفاوت می باشد. البته لازم به ذکر است که این شوک حرارتی بر اثر گرم و سرد شدن پی در پی شیشه شود.
تاریخچه ظروف پیرکس
در ابتدا ظروف آشپزی با شیشه های معمولی ساخته می شدند که خیلی سریع می شکستند. این ظروف در میان مردم نارضایتی بسیاری ایجاد می کرد، تا اینکه ظروف پیرکس توسط همسر یک دانشمند شیشه ساز تولید شد. او از شکسته شدن همیشگی کاسه ی سوپ شیشه ای خود شکایت می کرد و او تصمیم گرفت که با استفاده از شیشه های ساخته شده توسط همسرش برای چراغ های علامت راه آهن، این ظروف را تهیه کند. سپس او توانست اولین ظروف پیرکس را تولید کند. دو سال بعد اولین سفارش انبوه برای شیشه ی پیرکس توسط فروشگاه عمومی شهر بوستون واقع در ایالت ماساچوست ارائه شد.
ویژگی ظروف پیرکس
- ماندگاری بالا
- مقاومت در برابر لکه و بو
- مناسب برای پخت و پز
- مناسب برای سرو و ذخیره سازی
- مقاوم در برابر ضربه
- مقاوم در برابر حرارت
- عایق صدا!
- حفظ دما
تفاوت میان پیرکس و شیشه چیست؟
- شیشه در مقابل شوک های حرارتی دچار ترک و شکستگی می شود اما پیرکس در مقابل شوک های حرارتی مقاوم است.
- از پیرکس در مصارف و وسایل آزمایشگاهی، پختن غذا در فر و مایکروویو، ظروف نگهداری مواد غذایی و … استفاده می شود.
- پیرکس چند برابر محکم تر و سخت تر از شیشه های معمولی می باشد. در حالی که شیشه ی معمولی برای تغییرات ناگهانی دما مناسب نیست، اما پیرکس می تواند این نوع تغییرات ناگهانی را تحمل کند.
نکات مهم در انتخاب ظروف پیرکس
استفاده دکوری: اگر دکوراسیون و زیبایی آشپزخانه برای شما اهمیت دارد. انتخاب این نوع ظروف گزینه مناسبی می باشد.
قیمت: اگر قیمت ظروفی که قصد خرید آن را دارید برای شما اهمیت دارد، انتخاب ظروف پیرکس گزینه مناسبی نمی باشد چرا که قیمت ظروف پیرکس از انواع دیگر ظروف بیشتر می باشد.
این نکته را توجه داشته باشید که ظروف پیرکس در برابر حرارت و شوک حرارتی مقاوم هستند اما اگر در برابر حرارت مستقیم بیش از اندازه قرار بگیرند میشکنند. بنابراین در صورتی که در خانه خود ظروف صفحه ای از جنس شیشه دارید ظروف پیرکس را انتخاب نکنید.
مقاومت و ضمانت: ظروف پیرکس غیر اصل برخلاف نوع اصل آن به سادگی در برابر حرارت و ضربه آسیب پذیر می باشند. بنابراین توجه کنید که ظروفی انتخابی شما مورد ضمانت شرکت پیرکس باشد. در غیر این صورت ظروف تقلبی بوده و از کیفیت پایینی برخوردار است.
پیرکس رنگی: در هنگام انتخاب ظروف پیرکس، انواع رنگ شده آن ها را انتخاب نکنید، چرا که در اثر مراحل رنگ پذیری از کیفیت و دوام آن ها کاسته می شود و دید داخل ظروف برای آشپز محدود می شود.(برای استفاده دکوری کاملا مناسب است.)
زمان تولید: ظروف پیرکس را در مدل های جدید تر آن انتخاب کنید چرا که با گذر زمان معایب آن ها اصلاح شده و کیفیت ظروف از کارخانه تولیدی افزایش یافته است.
کاربرد شیشه های پیرکس چیست؟
- عایق حرارتی در شاتل فضایی
- لوازم روشنایی
- الکترونیک
- علوم اپتیک
- الکترونیک
- علوم بهداشتی
- انواع بخاری ها و فرها
نکات مهم برای نگهداری از ظروف پیرکس
- همان طور که اشاره شد این ظروف در برابر شوک های حرارتی مقاوم است اما این نکته را توجه کنید که این ظروف در برابر حرارت مستقیم مقاومت چندانی ندارد. بنابراین می توان گفت که بهترین حرارت برای این ظروف حرارت غیرمستقیم و یکنواخت است. (مثل حرارت فر و مایکروفر)
- سعی کنید هنگام پخت و پز، برای سرخ کردن از این ظروف استفاده نکنید. بهترین حالت برای استفاده از آنها، پخت و پز با استفاده از آب می باشد. همچنین برای پخت و پز در این ظروف، بهتر است از فر و مایکروفر استفاده شود. اما اگر از اجاق گاز استفاده می کنید حتماً از شعله پخش کن استفاده کنید.
- درجه حرارت این ظروف را هنگام استفاده از آن، به طور ناگهانی تغییر ندهید. به طور مثال آب سرد را بر روی ظروف داغ نریزید و یا ظروف داغ را روی سطح مرطوب یا سرد قرار ندهید. چرا که این کار موجب شکستن این ظروف می شود.
- بعد از استفاده از این ظروف آن ها را در محلول آب ولرم و مواد شوینده خیس کنید.
- در هنگام شست و شو، از بکار بردن وسایل زبر و ساینده مثل سیم ظرفشویی خودداری کنید.
- سعی کنید بعد از شست و شوی ظروف، آن ها را خشک کرده تا لکه ای بر روی آن ها ایجاد نشود.