مجله لالاروژ

فواید استفاده از ظروف سفالی

ظروف سفالی

لینک مقاله را به اشتراک بگذارید: https://lalaroje.com/pottery

ظروف سفالی

همان طور که از نامش مشخص است، ظرف های سفالی از سفال تهیه می شوند. سفال یکی از دست سازه های قدیمی انسان می باشد که توسط هنرمندی به نام سفالگر و با استفاده از چرخ های مخصوص تولید می شود. با استفاده از این گل سفالگری می توان کوزه سفالی، ظروف سفالی، قلک سفالی، بشقاب سفالی و… را در بهترین حالت ممکن به وجود آورد.

می توان گفت که ظرف‌ های سفالی، یکی از قدیمی‌ ترین ساخته‌ های بشر می باشد و همچنین پیش از رواج شیشه، ظروف سفالی رایج‌ ترین مظروفات بشر بودند. از مشهورترین ظرف های سفالی می ‌توان به کوزه و پیاله سفالین اشاره کرد.

سرویس پارچه ای

تاریخچه سفال در ایران

مطابق آثار کشف شده می توان گفت که تاریخ سفال در ایران از هزاره هشتم پیش از میلاد آغاز شده ‌است. مردمان آن دوران برای انجام کارهای روزانه و مراسم مذهبی اشیاء گوناگونی را با گل می‌ساختند، سپس بعد از تکامل، آنها را پخته و به سفال تبدیل می‌ کردند.

امروزه، پس از گذشت قرن ها، هنر سفالگری توسط هنرمندان با ذوق ایرانی ادامه پیدا کرده و با استفاده از تکنولوژی جدید، به شیوه‌های مختلف، به بخشی از پروژه‌ های مهم و کاربردی در کشورمان تبدیل شده‌ است. به طور مثال امروزه در بسیاری از پروژه‌ های ساختمانی از تابلوهای سفالی استفاده می ‌شود.

خواص و ویژگی های ظروف سفالی

  • در ظروف سفالی، خطر نشت مواد استفاده شده در تهیه ظروف وجود ندارد. در حالی که در ظروف فلزی مانند آلومینیم، نیکل و کروم، احتمال نشت فلز به مواد غذایی وجود دارد.
  • پخت‌ و پز در ظرف های سفالی باعث حفظ بسیاری از مواد مغذی خوراکی ها می شود.
  • مصرف آب نگهداری شده در ظرف یا بطری پلاستیکی به دلیل وجود مواد شیمیایی برای بدن مضر است. درحالی ‌که ظرف های سفالی این مشکل را ایجاد نمی‌کند. از طرفی، آبی که درظرف های سفالی نگهداری می‌شود، دارای طعم طبیعی می باشد.
  • تحقیقات نشان می دهد که آب نگهداری شده در ظرف های سفالی به حفظ هورمون تستوسترون کمک می کند و درنتیجه باعث بهبود روند سوخت ‌و ساز بدن نیز می‌شود اما آب ذخیره‌ شده در ظروف پلاستیکی باعث کاهش سطح هورمون تستوسترون در بدن می‌شود.
  • هنگامی که غذاهای اسیدی در ظرف های سفالی پخته می ‌شوند، خاصیت قلیایی بودن ظروف سفالی، اسیدی بودن آن را خنثی می کند. بنابراین می توان گفت که این خاصیت ظرف های سفالی، باعث حفظ سلامت بدن و دستگاه گوارش شود.
  • یکی دیگر از خاصیت های ظرف های سفالی طبیعی و غیر سمی بودن آن است. همچنین می توان گفت که این ظروف می تواند بخار و گرما را در خود نگه دارد و با محیط‌ زیست سازگار می باشد.
  • ظروف سفالی به آرامی گرم می شوند بنابراین حرارت را به طور یکنواخت پخش می کند.
  • ظرف های سفالی برای حبوبات و آش ها که به پخت طولانی نیاز دارند بسیار مناسب است.
  • از ویژگی های دیگر ظرف های سفالی می توان به مناسب بودن قیمتشان نسبت به ظروف چینی و کریستال اشاره کرد.

[irp posts=”2311″ name=”ظروف چینی”]

مزایای استفاده از ظروف سفالی چیست؟

استفاده از ظروف سفالی به دلیل سازگار بودن با ساختار بدن انسان، موجب ایجاد احساس آرامش می شود.

پخت آرام و با حرارت کم درون ظروف سفالی، طعمی لذت بخش و مزه ای دلچسب به غذایتان می بخشد. بنابراین انواع غذا های پخته شده درون این ظروف با بهترین کیفیت پخته می شوند.

ظرف های سفالی بسیار آسان و بدون افزودن هیچ گونه ماده شیمیایی و شوینده ای، حتی با آب ولرم نیز به راحتی شسته می شوند.

انواع ظروف سفالی
ظروف سفالی لعاب دار

استفاده از ظروف سفالی لعاب دار، به شرط اینکه لعاب آن سالم باشد، برای پخت و پز مناسب است. اما اگر لعاب آن سالم نباشد و دارای ریختگی باشد، سرب و مس تشکیل دهنده لعاب در غذا نفوذ پیدا کرده و وارد بدن می شود.

ظروف سفالی

ظروف سفالی بدون لعاب

پزشکان معتقد اند که ظروف سفالی بدون لعاب را برای پخت غذا مناسب نیست و نباید بیش از دو یا سه دفعه از آن ها استفاده کرد، چرا که می توان گفت کوزه های سفالی بدون لعاب آب را خنک نگه می دارند اما غذا در منافذ سفال باقی مانده و پاک نمی شود.

انواع روش ها و تکنیک های ساخت ظروف سفالی

روش ساخت با استفاده از چرخ

در این روش از چرخ ها و دستگاه های مخصوص سفالگری استفاده می شود. معمولا محصولاتی که با چرخ ساخته می شوند، دارای ضخامت یکنواخت هستند. به طور کلی می توان مراحل این فرآیند را به صورت زیر تفسیر کرد. در مرکز قرار دادن گل، هواگیری، ساخت استوانه، بالا کشیدن، شکل دادن، تراش دادن، پرداخت کرد. # ظروف سفالی

روش انگشتی

می توان گفت که روش انگشتی یکی از ابتدایی ترین روش های ساخت به شمار می رود. در این روش از دست، برای شکل دادن به گِل استفاده می ‌شود. با استفاده از این روش معمولا ظروف کوچک با سطح نامنظم را می توان ساخت. # ظروف سفالی

[irp posts=”2382″ name=”ظروف غذاخوری”]

روش قالبی

در روش قالبی از از قالب‌های گچی، چوبی یا ظروف و اشیاء مختلف برای قالب و به منظور شکل دادن به گل استفاده می‌ شود. در این روش گل به صورت دوغابی یا خمیری مورد استفاده قرار می گیرد. می توان گفت که این روش بیشتر برای ظروف سرامیکی کاربرد دارد.

روش فیتیله ای

از روش فیتیله ای برای ساخت اشیا نا متقارن و غیر هندسی و همچنین برای ساخت خمره‌ های بزرگ استفاده می ‌شود.

روش صفحه‌ ای

در روش صفحه ای گل را با وردنه به صورت لایه‌ ای با ضخامت در می آورند. سپس بر اساس الگوی از قبل آماده شده، قطعات را بریده و به هم می‌چسبانند. کاشی و موزاییک‌ های نقش ‌دار، لوحه‌ های برجسته، ظروف و اشکال با فرم هندسی و …. با این روش ساخته می‌شوند. # ظروف سفالی

ظروف سفالی

برای عضویت در اینستاگرام فروشگاه لالاروژ کلیک کنید

در هنگام استفاده از ظروف سفالی چه نکاتی را باید رعایت کرد؟

در هنگام نگهداری از غذا از ظروف سفالی آبی رنگ استفاده نکیند. چرا که ترکیبات سربی موجود در آن ها، ممکن است باعث ایجاد مسمویت غذایی شده و بر سلامت شما تاثیرات منفی بگذارد.

ظرف های سفالی نباید به طور مستقیم بر روی حرارت قرار گیرند. بنابراین لازم است که هنگام استفاده از ظرف های سفالی از شعله پخش کن استفاده کنید.

پس از استفاده از ظرف های سفالی به سرعت آن را بشویید زیرا ظرف های سفالی خیلی زود لک مواد غذایی را به خود می‌ گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *